goed eten

Hoewel Amelia Freer me in haar boek ‘Eten. Liefhebben. Stralen.’ op overtuigende wijze uitlegde waarom je beter geen etiketten op eten plakt (dus niet ‘slecht’, ‘ongezond’, ‘quilty pleasure’ en ook geen ‘goed’), noem ik toch dit hoofdstuk ‘Goed eten’. Ik vind dat een mens goed moet eten. In de zin van genoeg. Lekker. Gevarieerd. Dat eten iets is om goed van te genieten. Dat het goed is om goed stil te staan bij wat je in je snavel steekt. En dat heel bewust en met aandacht te doen. Bij voorkeur in goed gezelschap . En hoe jij dat verder ‘goed’ vorm wilt geven: het is volledig aan jou.

Ik eet ruim 35 jaar vegetarisch en de laatste jaren ongemerkt steeds meer plantaardig.
Toen in de barre winter van ’86 vanaf de achterbank van de DS van mijn vader mijn urenlange file-uitzicht een té volgeladen dierentransport was, besloot ik geen dieren meer te eten. Ik was 10 en de plaatselijke EDAH verkocht alleen gortdroge Javaanse burgers.
Mijn moeders vleesloze creativiteit destijds werkte zo aanstekelijk, dat mijn zoons nu regelmatig verzuchten: ‘kunnen we hier nou niet eens twee keer hetzelfde eten?’

Nu er zoveel mooie, lekker, goed gevonden alternatieven zijn voor dierlijk, is kiezen voor vegan in mijn optiek een logische stap. Net als lokaal. En daarom richt ik onze 5 are dorpstuin steeds eetbaarder in.

‘Ik prep.’, zeg ik licht schimmig, tegen iedereen die uitroept: ‘Waar haal je dan in go-des-naam de tijd vandaan om ‘gezond’ te eten?’. Waarop menig toehoorder met enig argwaan iets voorover buigt en op fluistertoon vraagt: ‘Jij wat?’
Elk weekend bak en kook ik vooruit voor de week. Ik maak hoeveelheden waarmee het hele dorp een apocalyps makkelijk zouden overleven. Ik vries, fermenteer, droog en weck. Ik ben voortdurend op zoek naar methoden om voedsel nog langer, lekkerder én luier te conserveren. En echt. álles. op te eten.

Graag deel ik hier verrassende en vooral lekkere vondsten. Vegetarisch, maar vaak zonder zuivel, gluten en/of suiker. Recepten, maar ook de fijne kookboeken waar ik vaak in blader. En jij pikt er maar uit wat jij ‘goed’ vindt en wilt proberen. Laat je me weten wat je ervan vond?

recepten bekijk alle recepten