overig

vegan kimchi

vegan kimchi

Na een paar keer gebiologeerd te hebben gestaard naar filmpjes als deze ging ik op zoek naar een kimchi zonder vissaus en kwam terecht bij dit recept van The Simple Veganista. We zijn hier inmiddels vele potten verder. De hoeveelheid lijkt énorm, maar is zo op als je het eenmaal hebt geproefd. Je kunt het natuurlijk uiteindelijk ook verdelen over kleinere potjes en uitdelen in de buurt. Wij eten kimchi graag bij een broodje, in de salade of bij het avondmaal. Mijn kinderen vinden het heerlijk tussen een kaastosti (maar da’s dan weer niet vegan, duh)

vegan kimchi

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By The Simple Veganista Serves: ca. 500 gram
Prep Time: 15 minuten

Ingredients

  • 1 grote weckpot, gesteriliseerd (zie 'Hoe dan?')
  • 1 stronk chinese kool, in grote stukken (zie foto)
  • ca. 1,5 L water
  • een flinke hoeveelheid zeezout
  • 1 zoete appel
  • 1/2 ui
  • 4 cm gember
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 el cayennepeper
  • 1 el chilivlokken (of meer als je houdt van spicy)
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 3 lente-uitjes, in smalle ringen
  • 1 peen, julienne gesneden

Instructions

1

Giet het water met het zeezout (een lepel of 3 à 4) in een schone teil of kom. Voeg de stukken kool toe en plaats een passend bord op de kool. Verzwaar deze (bijvoorbeeld met een pet-fles water, zie foto). Laat deze constructie 2 tot 4 uur staan.

2

Doe ondertussen de appel (in stukken), ui, gember, knoflook, chili, cayenne en paprika in een keukenmachine en mix dit tot een gladde pasta.

3

Spoel nu de kool heel zorgvuldig uit en doe het terug in de teil of kom.

4

Mix de kool met de lente-uitjes en de peen.

5

Voeg de pasta toe en meng deze goed door alle groenten. Met je handen of met een paar (houten) lepels.

6

Doe alles in de weckpot en zorg dat je de inhoud stevig omlaag drukt in de pot.

7

Sluit de weckpot en laat deze 24 uur staan op kamertemperatuur. Als het gaat bubbelen: geen zorgen, de fermentatie komt op gang.

8

Proef na 24 uur, druk de inhoud opnieuw aan en zet de pot terug op z'n plek voor nog eens 24 uur.

9

Na ongeveer 48 uur is je kimchi meestal goed op smaak. Vanaf nu kun je het eten en in de koelkast bewaren (om het fermentatieproces te vertragen)

Notes

Tot ca. twee maanden houdbaar in de koelkast. (plak er even een tape-je op met een datum!)

No Comments

Leave a Reply